Het herstellen van beschadigde schilderijen
Verdwenen verfdelen

"In onze 45-jarige restauratiepraktijk is het maar zeer zelden voorgekomen dat de schade aan een schilderij niet meer te herstellen was."

Verfdelen die losgelaten en verdwenen zijn kunnen uiteraard niet teruggeplaatst worden. Maar er kan wel voor gezorgd worden dat het afbraakproces stopt. De ontbrekende delen in de verflaag kunnen worden opgevuld en geretoucheerd.

Afbladderende verf

Als de verflaag bladdert dan kan de verflaag weer aan de ondergrond gehecht worden; dit kan gebeuren zowel vanaf de voorzijde van het schilderij alsook vanaf de achterkant. De ontbrekende verfdelen worden met elastische vulmiddelen opgevuld, waarna de plekken geretoucheerd worden.

Een schilderij met een doek, dat ernstig is verzwakt kan versterkt worden met een nieuw doek. (Het zogenaamde bedoeken van een schilderij)

Verwijderen bedoeking

Wanneer een oude bedoeking aan het vergaan is of loskomt van het schilderijdoek, kan de bedoeking verwijderd worden en vernieuwd.

In ons atelier komen we scheuren en gaten in allerlei vormen en maten tegen; ze zijn allemaal te repareren.

Schilderij met scheur

Bij een scheur of gat in een schilderij is het nagenoeg altijd noodzakelijk om de vernislaag te verwijderen voordat verdere restauratie mogelijk is. De kosten zijn vooral afhankelijk van de maat van het schilderij.

Schilderij na restauratie